Karen Hedvig Duelund

Jeg interesserer mig for mennesker både som billedkunstner og i mit arbejde som psykolog. Begge fag supplerer hinanden godt – samtalen er jo også en slags kunstart. Forståelse, indlevelse og indsigt er fællesnævneren. 

Jeg lavede mine første skulpturer i 1976 med mennesket som model. I 1987 fik jeg lyst til at få farver med i mine skildringer, og farverne har fået en stor betydning for mig. 

Verden er mangfoldig og farverig – både i det virkelige liv og i mit billed-univers – Jeg elsker farver – stærke farver og store armbevægelser, når jeg med maling og pensel sætter kulør på lærred og tilværelsen.

Jeg skildrer mennesker, udtryk og relationer. Mit liv og mit arbejde med mennesker giver mig inspiration.

Mennesker, følelser, relationer, stemninger, sammenhænge og udtryk har min særlige interesse. Mennesket er altid i fokus uanset om motivet er et portræt, en situation eller en fortælling.

Lys, farver, form, følelser og musik er drivkraften i min arbejdsproces. At forglemme sig selv. 

Personligheder, relationer og nærvær. “At se.. At blive set” er centrale livstemaer, som også skildres i mine billeder, hvor øjnene har stor betydning. Jeg betragter andre og jeg bliver selv betragtet af mange forskellige øjne.

Tidligere har jeg arbejdet med oliefarver, ler, gips og oliepastelkridt. I øjeblikket bruger jeg hovedsageligt akrylfarver.

“Livet er en rejse, hvor alle sanser er fokuseret på oplevelse. Vor Herres palet er stor… og ser man på regnbuen, toner lette, luftige nuancer frem og krydrer synssansen – skaber stemning og dybde.

Farver er som musik, der gør mig glad.. eftertænksom… længselsfuld. 

En vemodig blues, der gør mig stille.. eller en glad rytmisk melodi, der giver mig lyst til at synge og 

danse.

Former.. figurer.. flader.. – forskellige strukturer at røre ved. Tunge varianter, man kan læne sig 

op ad og små varianter, der må behandles nænsomt, så de ikke går i stykker. Ja, følesansen 

stimulerer til oplevelse.

En rejse i sanselandet – Sådan er mit liv blevet til – dannet gennem sansning og oplevelse. 

Følelser stimuleres – relationer opstår – gaver gives og modtages – pakkes op i glad forventning om nye spændende indtryk.

Her sidder jeg så i kød og blod – lytter, iagttager, mærker – og følelser opstår. 

Jeg mærker jorden under mine fødder, og sansningerne bliver til tanker.

Mennesker omkring mig – spændende arbejde – interesser, der skaber mening og livslyst. Små og 

store glæder. Længsler og drømme. Alvor skaber dybde, og humor gør let.”

Lidt om uddannelse:

I 1976 – 1977 var jeg elev på Århus Kunstakademi   –  skulpturlinjen ved billedhugger Henning Wienberg. Jeg var meget ung – gik der kun et år og gennemførte ikke uddannelsen.

Derefter diverse mindre kurser på Århus Kunstakademi  i tegning, akvarel, skulptur samt olie- og akrylmaleri.  Derefter har jeg frem til i dag deltaget på kurser i både skulptur og maleri på kunstakademiet i Århus og på forskellige højskoler, på skulpturskole m.m.