Ditte Haahr Hvas

Idag, efter tre år som medhjælper og huskunstner på Kirsten Kjærs Museum, Thy, har hun nu eget værksted i Skælskør, Vestsjælland, hvor hun er medlem af Kunstnerlavet KIT.

Hun arbejder hovedsageligt med fremstilling af glas objekter i Pâte de Verre (efter fransk: glaspasta), en teknik der ikke er meget udbredt herhjemme. Her modelerer hun først emnet i ler eller voks, hvorover en gips/kvarts form laves. Derefter bruges farvede glaskorn og pulver til at fylde i formen og glasset smeltes sammen i en ovn.

Ditte Hvas har valgt at arbejde med materialet glas på grund af dets særlige udtryksmuligheder. Hun er fascineret af glasset og dets forskelligartede kvaliteter og muligheder som materiale, og finder det inspirerende at arbejde med transparens, lyset, glassets evne til at ligne andre materialer, at være stærkt, at være skrøbeligt.

I fremstillingen af objekter, arbejder hun ofte med organisk formede konstruktioner i glas, ud fra begreber som gentagelse, huller, lethed og skrøbelighed, tekstur, taktilitet. Hun arbejder formmæssigt med referencer til brugsgenstande og også med mere skulpturelle udtryksformer.

Hendes fokus og omdrejningspunkt for undersøgelse, er former i naturen, især skelettet, skrog, svampe. Herunder forfald og ”den del der er tilbage”, overgivelse til naturen, begyndelse og slutning. Hun laver objekter som, når beskueren møder disse værker, kan frembringe minder om noget bekendt. Hun forsøger at finde nye kombinationer, som virker bekendte, men på samme tid er nye og uventede.

Ditte Hvas har netop været i New York på Corning Museum of Glass, verdens største glasmuseum, hvor hun var udvalgt af en jury til at medvirke på et kursus indenfor Pâte de Verre, undervist af det erfarne japanske par Kimiake & Shin-ichi Higuchi.

I 2013 er hun årets modtager af Finn Lynggaard Legatet igennem Glasmusset Ebeltoft, og har også modtaget et legat fra Danish Crafts.

Hun medvirker i bog udgivelsen, 2013 udgaven af ”101 Kunstnere” af Tom Jørgensen.

I januar 2014 har Ditte Hvas sin første solo-udstilling i Officinet, Bredgade, København og i oktober 2014 har hun en fælles udstilling med Danske Kunsthåndværkere Nord på Frederikshavn Kunstmuseum.

Hun har tidligere udstillet, blandt andre steder, i Designer Zoo, Kbh, Fussingø Slot, Randers, Nicolai Kunst & Design, Kolding, Kunstnernes Hus, Silkeborg og har tidligere solgt til bl.a. Randers Kunstforening.

I 2014 underviser hun på et kursus hos Anla Glas, Silkeborg indenfor Pâte de Verre.

[wpbgallery id=450]