Edith Borgholm Jakobsen

Autodidakt som maler. Har deltaget i mange censurerede udstillinger, de seneste 3 år på statscensurerede udstillinger (KP14, KS15 og KS16).

Malerierne, som udstilles på Karolines Hus, kalder Edith Borgholm Jakobsen for NATURLIGHEDER, motiverne er dels af mælkebøtter dels fjord-landskab. Det er indtryk og stemninger – malet med store, lette penselstrøg, mange farvelag og i store formater. Farverne er multiple, varme og klare. Sommerlige. Motiverne er let genkendelige og samtidigt løsrevet fra de fysiske former og farver. Titlerne på malerierne indikerer, at der fra Edith Borgholm Jakobsens side er mere på spil end ren og skær naturglæde og fascination:

Mælkebøtte-malerierne hedder ”LIVSKRAFT”, ”GUL ERINDRING” og ”KRAFT”.

Fjord-malerierne hedder ”PÅ EN SOMMERKANT”.

EBJ fortæller om malerierne ”PÅ EN SOMMERKANT”:  ”Der er der godt være. Nogen gange må man helt ud til kanten, op på en bakke for at overskue det hele og måske se nye horisonter. Herved ses mangfoldigheden omkring én selv, og man får måske øje på nye udsigter, veje og muligheder”.

Landskabet er malet ud fra indre billeder og oplevelser, men EBJ fortæller, at hvis hun selv skulle forsøge at stedfæste dem, vil det være omkring Limfjorden, strande på Fur. Så det var jo meget heldigt, at hun efter at have malet dem, er blevet inviteret til at udstille på Fur galleriet. Har gennem mere end 20 år holdt ferie på Fur, så ikke sært om øens natur dukker frem på lærredet. Er og har altid været meget fascineret af fjord og hav, så maler ofte og gerne motiver derfra. Mener selv at have fået en tidlig ”vandskade”, idet hun er opvokset på Thyholm på en gård beliggende ved fjord og strand. Er bosiddende på landet udenfor Skjern, og her er der jo også vand.

Det er op til beskueren selv at finde sine oplevelser, veje og steder i malerierne – der er mange ”stier” at gå, stoppe op i nuet og opleve naturen. Være tilstede. Se stort og småt. Her og nu.